Kies jouw beurs!

Onderwijsbeurs Zuid 2017 opnieuw een groot succes!

Datum: 04-10-2017

Afgelopen weekend vond de 14e editie plaats van Onderwijsbeurs Zuid in het Beursgebouw Eindhoven. Wij kijken als organisatie terug op een groot succes. Bijna 20.000 bezoekers – om precies te zijn 19.640 – kwamen informatie verzamelen bij de ruim 100 (onderwijs)instellingen uit binnen- en buitenland. Duizenden studiekiezers gingen het afgelopen weekend op zoek naar hun droomopleiding en droombaan.

Wat direct opviel was de afwezigheid van een aantal grote hogescholen waaronder Fontys en Avans. Onderwijsinstellingen die er de afgelopen edities altijd bij waren. Een gemis voor de onderwijsbeurs, maar zeker ook voor de hogescholen zelf. Ze zullen gezien de bezoekersaantallen en de reacties nu zelf ook door hebben dat Onderwijsbeurs Zuid hoog op de agenda staat bij leerlingen, ouders, mentoren en decanen. We hopen dat ze er volgend jaar weer bij zijn.

Nieuw dit jaar was de domeinvoorlichting. Een schot in de roos, gezien de drukte in alle lezingenzalen. Samen met de op de beurs aanwezige universiteiten werd dit programma op poten gezet. Studenten van deze universiteiten gaven voorlichting over een aantal studierichtingen, welke opleidingen en beroepen daarbij horen en de reden waarom zij voor hun eigen opleiding hebben gekozen. Datzelfde werd voor het hbo gedaan door een studiekeuzeprofessional en Summa College verzorgde voorlichting over verschillende domeinen binnen het mbo. De presentaties van de domeinvoorlichtingen zijn te vinden op de website.

Naast deze domeinvoorlichtingen konden bezoekers ook plaatsnemen bij Studiekeuzesessies, Startsessies en Gratis Studiecoaching. Er vonden tijdens de beurs, verdeeld over zes lezingenzalen, 130 sessies plaats, en ruim 600 studiecoachgesprekken van een kwartier. Alles om de beursbezoeker, met objectieve informatie, op weg te helpen met hun studiekeuze.

Wij hebben als organisatie nog een aantal leuke quotes die wij voorbij hoorden komen:

  • Hans Gout uit Beuningen is lovend over een sessie die zijn zoon Tim zojuist met een studiecoach gehad heeft. „We zijn daarna gaan kijken bij Defensie. Handig dat die opleidingen hier ook direct een stand hebben."
  • Natasja Doesburg uit Waspik vindt de beurs juist 'klein en overzichtelijk'. Vanochtend had dochter Esmée nog geen idee welke richting ze op wil, nu is er al wat meer duidelijk.
  • Tom van Groenewoud (Voorlichter en studiebegeleider mbo bij Instituut Broers College): “Weer super georganiseerd, volgend jaar zijn wij er zeker weer bij. Ik heb hier gisteren ook mijn mbo-studenten naar toe gestuurd.”
  • Marijke Michiels (Voorlichter Hogeschool Vives): “Dit was de eerste keer dat wij aan deze beurs deelnamen, goed georganiseerd. Het is zeker voor herhaling vatbaar. Veel aanloop en ontzettend veel geïnteresseerden in onze opleidingen.”

Wij willen alle deelnemers, sprekers, coaches en zeker ook de bezoekers bedanken voor weer een prachtige editie van Onderwijsbeurs Zuid. Duizenden jongeren zijn weer een stap verder in hun studiekeuzetraject.
De nieuwe datum is al bekend: vrijdag 28 en zaterdag 29 september 2018 in het Beursgebouw Eindhoven.