Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze?

De studiekeuze van je kind is een belangrijke keuze en vaak de eerste grote beslissing die hij of zij op jonge leeftijd neemt. Het proces richting een studiekeuze is er een waar je kind hulp bij nodig heeft. Die hulp krijgt je zoon of dochter op school door middel van LOB-activiteiten. Maar je kunt als ouder ook een belangrijke rol spelen in de studie- en beroepskeuze van je kind, breng bijvoorbeeld samen een bezoek aan de onderwijsbeurs.

Opleidingen op mbo, hbo en universitair niveau

Onderwijsbeurs Zuid biedt een groot overzicht van opleidingen op mbo, hbo en universitair niveau. Naast de vele scholen en opleidingen zijn er ook (leerwerk)bedrijven uit verschillende branches.

Maak eens een rondje over de beurs en praat met studenten en docenten van verschillende scholen en opleidingen, zij vertellen uit eigen ervaring hoe de studie in elkaar steekt en geven een eerlijk antwoord op al jullie vragen. Wat kun je verder nog doen? Stimuleer je kind om na te denken over de vragen die hij/zij kan stellen. Ondersteun en geef een duwtje in de rug waar nodig.

Bekijk de deelnemerslijst Gratis aanmelden

Domeinvoorlichting

Interessegebied voorlichting

Twijfelt je kind nog tussen bepaalde richtingen? Misschien ligt een economische studie hem/haar wel, maar trekt een studie over Taal, Cultuur & Communicatie of Mens & Maatschappij ook de aandacht. Of sluit de profielkeuze perfect aan bij de richting Techniek of Natuur & Gezondheid?

Op de beurs vind je speciale zalen met interessegebied voorlichting, voor het mbo, hbo en universiteiten. Hier wordt in sessies van ongeveer 30 minuten uitgelegd wat studeren in zo'n interessegebied precies inhoudt. Uit eigen ervaring vertellen studenten welke studiemogelijkheden er zijn en welke beroepen daarbij passen. Bekijk hier het programma.

Studiekeuzesessies

Studiekeuze-sessies

Heeft je zoon of dochter nog geen idee wat hij/zij gaat studeren? Breng dan samen eens een bezoek aan de Sterke Punten Training en andere studiekeuze-sessies. Deze inspirerende sessies laten je kind op een interactieve manier nadenken over een aantal dingen: Wat wil ik? Wat motiveert mij? Waar ben ik goed in?

Speciaal voor ouders zijn er ook sessies over ouderbetrokkenheid. Tijdens deze sessie krijg je tips over hoe je als ouder je kind zo goed mogelijk kunt adviseren. Het programma vind je hier.

Studiecoaching

Studiecoaching

Tijdens Onderwijsbeurs Zuid krijgt je kind de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een professionele studiekeuzecoach, uiteraard kun je als ouder ook aanschuiven bij dit gesprek.

Een professionele studiekeuze-adviseur gaat 15 minuten in gesprek met je kind, waarbij kwaliteiten en voorkeuren centraal staan. Samen gaan ze op zoek naar een aantal sectoren of opleidingen die bij je kind passen.

Aanmelden kan op de beurs bij de ‘Aanmeldbalie Coaching’.

Persoonlijke Plattegrond

Persoonlijke Plattegrond

Samen met je kind kun je interessante onderwijsinstellingen vinden via iPads op de beurs. Geef een aantal voorkeuren aan zoals onderwijsniveau, opleidingen en/of sectoren en je kunt direct een persoonlijke plattegrond printen met daarop de voor jouw kind interessante onderwijsinstellingen.

De Persoonlijke Plattegrond is enkele weken voor de beurs ook online beschikbaar.

Open dagen en meeloopdagen

Open Dagen & Meeloopdagen

Heeft je kind interesse in een bepaalde onderwijsinstelling of opleiding? Stimuleer je kind dan om naast de onderwijsbeurs ook open dagen en meeloopdagen te bezoeken.

Vaak kan je kind zich op de beurs al inschrijven voor een open dag. Bezoek een open dag eventueel samen met je zoon of dochter en kijk kritisch naar de sfeer, de inhoud van opleidingen, de begeleiding en de docenten.

Heeft je kind een meeloopdag bezocht? Vraag dan hoe het is geweest. Heeft je kind een klik met de opleiding, de studenten en de docenten?

Invloed ouders

De invloed van ouders is belangrijk

Laat merken dat je betrokken bent bij de keuze waar je kind voor staat. Verdiep je in zijn/haar studiekeuze en kijk samen naar verschillende keuzemogelijkheden. Bekijk en vergelijk met behulp van websites als Studiekeuze123 en Keuzegids.

Vertel over je eigen keuzes, de goede maar ook de keuzes waar je achteraf spijt van had. Push je kind niet om een bepaalde keuze te maken. Vergeet niet dat twijfelen hoort bij het zoeken naar eigen identiteit.

Ouders


“Drie van mijn vier kinderen hebben de beurs bezocht en een opleiding gevonden die perfect past!” – Yvon, ouder van vier kinderen 


Kom erachter hoe Onderwijsbeurs Zuid jouw kind helpt met het maken van zijn of haar studiekeuze.

Ontdek meer

Bekijk in 1 minuut wat er op de beurs te doen is