Opleiding Oefentherapie (Utrecht en Amsterdam)

https://vvocm.nl/

Standnr: 53

HBO

Opleiding Oefentherapie (Utrecht en Amsterdam)

We bewegen de hele dag en meestal onbewust. Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manieren van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Er kunnen klachten ontstaan aan bijvoorbeeld rug, nek of schouders. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, zoals reuma of astma, kunnen mensen problemen krijgen met bewegen.

Als oefentherapeut ben je een expert in gezond bewegen. Je weet alles over de werking van spieren en gewrichten. Je weet waar klachten vandaan komen en kunt deze, door nieuw beweeggedrag aan te leren, laten verdwijnen, verminderen en/of voorkomen. Hierbij ga je uit van de bewegingsmogelijkheden van je patiënt en houd je rekening met zijn/haar omgeving, leefstijl en dagelijkse activiteiten.

De opleiding Oefentherapie is heel praktijkgericht. Vanaf de start volg je veel praktijklessen waarbij je oefent op medestudenten of simulatiepatiënten en in het eerste jaar ga je al op stage. Het curriculum staat als een huis. Je krijgt vakken als diagnostiek en interventie, fysiologie, anatomie, gedragsverandering, maar je leert ook over revalidatie, beweegprogramma’s en groepsbehandelingen. Belangrijk bij de opleiding is dat je kijkt naar het hele lichaam, niet alleen naar de klacht. Daarnaast kijk je naar de omgeving van de cliënt (werk, sport etc.).

Zowel de Hogeschool Utrecht als de Hogeschool van Amsterdam bieden een opleiding Oefentherapie aan. Beide opleidingen zijn kleinschalig met een open sfeer en enthousiaste, deskundige docenten.
Mocht je na afstuderen nog niet uitgeleerd zijn, verschillende masters sluiten goed aan op de opleiding Oefentherapie. Er zijn er mogelijkheden om door te studeren en je verder te specialiseren.

Bekijk de opleidingspagina van HvA / Bekijk de opleidingspagina van HU