Artikel door: Onderwijsbeurs Zuid

Onderwijsbeurs Zuid is er echt voor de leerlingen

Onderwijsbeurs Zuid in het Beursgebouw Eindhoven zit er weer op. De beurs was goed bezocht: op  vrijdag waren er 8.631 bezoekers en op zaterdag 10.194, samen goed voor een totaal van 18.825. Dit was tevens het laatste jaar in het Beursgebouw. Na zestien jaar verhuist de beurs naar het Koningshof in Veldhoven (nabij Eindhoven).

Sterke Punten Training

Eén van de hoogtepunten was de ‘Sterke Punten Training’ van de Nationale Jeugdraad (NJR). Op een speelse manier hielpen zij het publiek hun sterke punten te herkennen. Tijdens sessies van een klein half uur deelden de sprekers van NJR hun ervaring in hoe zij hun sterke punten ontdekten. Daarnaast kreeg het publiek een sterke puntenlijst om meer te weten te komen over de sterke punten. De leerlingen die behoefte hadden aan meer verdieping, konden dat doen in een ronde tafelsessie.

Gepersonaliseerde plattegrond

Om te voorkomen dat je als bezoeker verdwaald zou raken in de zee aan stands, had de organisatie een app waarmee iedereen zijn of haar eigen plattegrond met highlights kon maken. Zo hoefde niemand doelloos rond te lopen en kon iedereen de weg vinden op de beursvloer.

De leerling staat centraal

Wat direct in het oog sprong was de kleurrijke MBO Boulevard met verschillende MBO scholen uit Noord-Brabant en Limburg. In een kort gesprek met Dimph van de Loo, Communicatiemedewerker bij Summa College, vertelt ze de reden daarachter: ‘’Wij spelen in op de behoefte van de student, die op het MBO vaak meer visueel is ingesteld.’’

Van de Loo vertelt dat de MBO scholen al een aantal jaren bezig zijn met het bundelen van de krachten om ervoor te zorgen dat de behoeftes van de leerlingen zo goed mogelijk behartigd worden. Volgens van de Loo is het in ieders belang om ervoor te zorgen dat de toekomstige studenten een goede keuze maken, zonder daar later spijt van te krijgen. Dit zou een hoop stress bij hen weg nemen.

Interessegebied voorlichting

Een belangrijk onderdeel van de beurs was de Interessegebied Voorlichting op mbo, hbo en universitair niveau, waar studenten vertelden over verschillende studierichtingen. Ruim 6.000 jongeren en hun ouders bezochten de voorlichtingen.

Goede sfeer

De sfeer zat er goed in. De sprekers hadden boeiende en inspirerende presentaties en de exposanten stonden open voor alle vragen. Kortom: het was wederom een geslaagde Onderwijsbeurs Zuid. Met maar één doel: leerlingen helpen om de juiste keuze te maken voor het vervolgonderwijs.

In 2020 vindt Onderwijsbeurs Zuid plaats op 9 en 10 oktober in het Koningshof in Veldhoven. De nieuwe locatie biedt een aantal voordelen. Zo zijn er ruim 2.000 gratis parkeerplekken voor bezoekers en exposanten. Daarnaast gaan bezoekers profiteren van een duidelijkere indeling van de beurs met meer ruimte voor het inhoudelijk programma en leuke activiteiten.

Geef je reactie