Artikel door: Onderwijsbeurs Zuid

Vanuit thuis een studie kiezen: hoe doe je dat?

Goed, je zit dus thuis. Maar de lessen gaan op afstand door en je kan nog steeds de klas uit worden gestuurd. Weinig veranderd, toch? Nou… niet helemaal. Het is een bijzondere tijd en daar horen bijzondere maatregelen bij. Het kiezen van een studie zal dus ook wat anders gaan.

Je studiekeuze is al niet makkelijk. Het liefst wil je, naast een stukje beleving op de school of campus, ook weten wat de studie inhoudt en hoe lessen of colleges eruit zien. Op dit moment is dat lastig, want je kan niet fysiek aanwezig zijn op open dagen en meeloopdagen.

Online open dagen

Gelukkig zijn er creatieve oplossingen vanuit mbo’s, hbo’s en universiteiten. Neem bijvoorbeeld Wageningen University. Zij bieden online open dagen aan. Docenten en studenten nemen je mee over de campus en leggen uit wat er tijdens bepaalde vakken gebeurt, waar de leuke plekken op de campus zijn en hoe het eruit ziet. 

Vraag het studenten en docenten

Zo’n online open dag is natuurlijk heel handig. Een nadeel is dat je de beleving van de school of campus niet meekrijgt. Daarnaast biedt het niet de mogelijkheid om vragen te stellen. Daar wordt gelukkig ook iets op verzonnen. Zo heeft het Alfa-college in Hoogeveen live-sessies waar je aan kan deelnemen en vragen kan stellen aan de docenten. En er zijn zelfs opleidingen die een Whatsapp lijn hebben geopend waar je met je vragen terecht kunt.

Online meeloopdagen

Tot slot hebben opleidingen online meeloopdagen. Normaal gesproken neemt een student je mee naar zijn of haar colleges. Maar omdat dat nu niet gaat, kan je wel videobellen. Daarnaast geven studenten ook nog wel eens een online sessie over hoe het is om als student op kamers te wonen, hoe je dingen het beste kan regelen als het aankomt op studiefinanciering en andere zaken.

Een groot voordeel van dit alles dat je de open dagen en live sessies rustig kunt terugkijken en erover na kan denken, ook met je ouders. En heb je vragen? Stel ze dan.

Genoeg opties!

Dit is niet wat je aan het begin van het jaar had verwacht, maar er zijn gelukkig genoeg opties om toch een goede studiekeuze te maken. Je mag alleen even niet naar je toekomstige school om te gaan kijken.

Grote kans dat de mbo, hbo of universiteit waar jij interesse in hebt, soortgelijke mogelijkheden biedt als hierboven. Zo kun je toch een goede studiekeuze maken. Laten we hopen dat het sociale leven in september weer op gang is. Zodat je kunt starten aan die nieuwe toffe opleiding en school!

Lees verder
 

Wat betekent de coronacrisis voor mij?

corona studiekeuze meeloopdagen open dagen

Geef je reactie