Artikel door: Onderwijsbeurs Zuid

Wat betekent de coronacrisis voor mij?

Het Coronavirus heeft impact op ons allemaal, zo wordt iedereen aangeraden binnen te blijven, evenementen gaan niet door en scholen zijn gesloten. Dat heeft nogal wat invloed, vooral op degene die volgend jaar gaan studeren en nu dus eindexamen zouden doen, jij dus. Wat betekent dit voor jou? En vooral, hoe kan je er een positieve draai aan geven? Want een beetje vrolijkheid kunnen we met zijn allen wel gebruiken.

Geen centraal examen, en nu?

Nu het centraal examen niet meer doorgaat, zijn er een aantal belangrijke vragen. Bijvoorbeeld hoe het verder gaat met het behalen van je diploma of het aanmelden bij een vervolgopleiding. 

Leerlingen kunnen op basis van hun schoolexamen nog wel slagen. Nu denk je misschien: “Ja, leuk, maar ik had erop gerekend dat ik mijn cijfers kon compenseren met het centraal examen.” Heel begrijpelijk. Daar heeft Arie Slob, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), een stokje voor gestoken. Hij geeft scholen namelijk langer de tijd om schoolexamens af te ronden, tot en met eind juni. Dat betekent dat jij meer tijd hebt om je cijfer nog net dat beetje op te krikken. 

Misschien denk je ook wel: “Ok prima, maar dan is mijn diploma dan minder waard?” Dat geluid hoor je vaker, maar aangezien je met dat ‘aangepaste’ diploma gewoon naar het mbo, hbo of de universiteit kan, is het precies hetzelfde waard. 

Aanmelden uitgesteld

“En de aanmeldingen dan? Want dat moet voor 1 mei gebeuren.” Ook daar heeft Minister Slob aan gedacht. Die deadline is namelijk aangepast naar 1 juni, dus ook daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Je kan voor veel opleidingen nog steeds de studiekeuzecheck doen.

In april meer duidelijkheid

Scholen mogen nu zelf bepalen wanneer zij een leerling laten slagen of zakken, omdat zij hun PTA (Programma Toets en Afsluiting) zelf mogen aanpassen en verlengen. Wat dit voor gevolgen voor jou heeft, daar is de Minister nog over aan het nadenken. Daar hoor je ergens in april meer over. Het is dus handig om de site van de Rijksoverheid te blijven volgen. 

Tip: vertel je ouders over de site, zij kunnen je helpen bij het in de gaten houden.

Mocht je een doorstromer zijn op het mbo en je loopt nog stage, maar je kan die niet afronden vanwege de coronacrisis, geen zorgen. Je kan je gewoon aanmelden en toegelaten worden op het hbo. Je hebt zelf nog de tijd tot 1 januari 2021 om je mbo diploma af te ronden. Wel doen dan he. ;)

Lees verder
 

Vanuit thuis een studie kiezen: hoe doe je dat?

studiekeuze corona aanmelddeadlines

Geef je reactie